.::Bilisim MeDYa::.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hoşgeldiniz, Misafir.
Son Ziyaretiniz: Perş. Ocak 01 1970
Toplam Mesajınız: 0


 

AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

Oyun bilgisayarı nasıl olmalıdır?

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
Yazar Mesaj
son1caRe
Admin
Admin
son1caRe


Yaş : Kayıt tarihi : 17/02/09 Mesaj Sayısı : 63 Nerden : Bilinmezlikten
Rep sistemi
Aktiflik ::
Oyun bilgisayarı nasıl olmalıdır? Left_bar_bleue50/500Oyun bilgisayarı nasıl olmalıdır? Empty_bar_bleue  (50/500)
Başarı Puanı:
Oyun bilgisayarı nasıl olmalıdır? Left_bar_bleue50/500Oyun bilgisayarı nasıl olmalıdır? Empty_bar_bleue  (50/500)
Güçlülük:
Oyun bilgisayarı nasıl olmalıdır? Left_bar_bleue50/500Oyun bilgisayarı nasıl olmalıdır? Empty_bar_bleue  (50/500)

Oyun bilgisayarı nasıl olmalıdır? Vide
MesajKonu: Oyun bilgisayarı nasıl olmalıdır?   Oyun bilgisayarı nasıl olmalıdır? Icon_minitimeC.tesi Şub. 21 2009, 11:28

Oyun bilgisayarı nasıl olmalıdır?
Oyun bilgisayarı özellikleri
Oyun bilgisayarı toplama
Servet yatırmadan ve yetersiz bilgisayarlarda sürünmeden performanslı bir O y u n deneyimi sağlayacak bilgisayar için 14 adımı tökezlemden atmanız gerekiyor.

Bilgisayar satın almak, özellikle dizüstü bilgisayarların ağırlık kazanmasının ardından bilgisayar toplamanın büyüsü yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Ancak iş, performans gerektiren O y u n bilgisayarlarına gelince bu söz geçersizleşiyor. Doğru bir yol izlendiğinde, istenen özelliklere sahip bir O y u n bilgisayarına ulaşmak çok güç değil. Bunun için 14 doğru adım atmanız yeterli.

1. Grafik Kartı: Bir O y u n bilgisayarı oluştururken seçimine en çok önem verilmesi gereken parça grafik kartı. Grafik kartı uygun seçildikten sonra diğer parçaların seçimi çok daha kolay olur. Piyasada şu anda bulunan Nvidia GeForce 8800 serisi en çok tercih edilen grafik kartı seçeneğini oluşturuyor. Bu seride bulunan GeForce 8800 GTX, yapabildikleri ile aklımızı çelerken, fiyatı ile de bütçemiziaynı oranda sarsmaya aday. Aynı aileden, GTX’in genç kardeşi GeForce 8800 GTS işimizi görürü.

Şu anda piyasada bulunan tüm O y u nları oynatabilecek olan GeForce 8800 GTS, Windows Vista ile gelen Directx 10 ile beraber kullanıldığında grafik kartını çok daha ucuza mal etmenizi sağlıyor. Bu noktada önemli olan, GTS 8800 seçimi yapıldığında, grafik kartının tümleşik soğutma ünitesi için anakart üzerinde de fazladan bir genişleme yuvası gereksinimi oluştuğunu akılda tutmak.. Bu özellik, sonraki aşamalarda anakart seçimi yapılacağı zaman önemli olacak.

2. İşlemci: Sıra işlemci seçimine geldiğinde kaçınılmaz soru yine karşımıza çıkıyor. İntel mi? AMD mi? Geçmiş deneyimlerin büyük etkisi olan bu kararı verirken; Intel`in Core 2 Duo mimarisinin gelecekte çıkacak O y u nlar için hedef platform olduğunu ve bu işlemcinin daha uzun süre ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğini aklınızda tutun.

Dört çekirdekli bir işlemci düşüncesinin yanından dahi geçmiyoruz, keza teknolojinin yeni olması, çok pahalı olmayan bir O y u n bilgisayarı için ayrılan bütçeyi daha ilk kalemde aşmamıza neden olabilir. 2.4GHz Core 2 Duo E6600, hem performansı hem de seçmiş olduğumuz grafik kartı ile gayet uyumlu bir çift oluşturuyor. Aynı zamanda bu işlemci LGA 775 soket için tasarlandığından, sıradaki parça olan anakart için oldukça önemli bir anlam taşıyor.

3. Anakart: İşin zor kısmı olan grafik kartı ve işlemci seçiminden sonra sıra aldığımız donanımı üzerinde barındıracak olan anakart seçimine geliyor. Intel Core 2 Duo işlemcimiz için Intel anakart seçmek olası problemleri en aza indirmek için mantıklı bir tercih oluşturuyor. LGA 775 sokete sahip olan Intel anakartımız, ortalama bir video kartından daha fazlasını desteklemeli ve gelecekte fiyatlar düşünce ucuzlayacak dört çekirdekli işlemciler için de yeterince bellek desteği sağlayabilmeli.

8 GB DDR2 800 bellek desteği sunabilen ve grafik kartı için yeterince yer sağlayan Asus P5N32-E, aradığımız özellikleri 450 YTL civarında cazip fiyatla karşılayan bir ürün. Asus anakartın ATX formu, kasa seçimi yaparken de işi oldukça kolaylaştırıyor.

4. Bellek: Seçtiğimiz anakartın DDR2 800 belleğini biliyor oluşumuz işimizi kolaylaştırıyor. Fakat asıl soru şimdi geliyor. Bu özelliklere sahip belleğimizin kapasitesi ne kadar olmalı? Normal şartlar altında 1GB bellek günümüzdeki O y u nların çoğunu oynamaya yetiyor. Tabii çok daha fazla güç arayan O y u nlara merak ile birlikte Vista işletim sistemi kullanma ihtimali de varsa, elbette belleği daha da yükseltmeniz gerekiyor.

5. Ses kartı: Anakartların çoğunun üzerinde tümleşik olarak bulunan ve mükemmel olmasa da yeterli ses kalitesi sağlayan ses kartları, ses kalitesini çok önemsemeyenler için çok maliyetli olmayan bir çözüm sunuyor. Ayrı bir ses kartı arayışına girildiğinde, akla ilk olarak 1990’lı yıllardan beri hakimiyetini kabul ettiren Creative geliyor. Sound Blaster Audigy 4 ailesinden 24 bitlik 8 kanal ses özelliği olan bir kart, kaliteli ve ekonomik bir çözüm oluşturabilir.

6. Sabit disk: Tıpkı bellek konusunda olduğu gibi, sabit disk konusunda da kullanıcılar genellikle bu donanımların daha fazla kapasiteye sahip olmasını ister. Eğer amacınız O y u n bilgisayarı toplamak ise size sabit disk konusunda gerekli özellik, daha fazla saklama alanı değil, hızdır. Ortalama sabit disk hızının 7200 RPM olduğu düşünüldüğünde, iyi bir O y u n bilgisayarı için çıtayı, 16MB tampon belleğe sahip 10 bin RPM hıza sahip bir sabit disk olarak belirleyebiliriz.

7. Optik sürücü: Birçok DVD-oynatıcı arasında en iyisini seçmenin oldukça güç olduğu bir gerçek. O y u n performansını etkilemeyecek olsa da O y u nu yüklerken sinir krizi geçirmeyi engelleyecek hızda bir DVD-oynatıcı, ihtiyacı karşılar.

8. Kasa: Kasa seçimi yapılırken öncelik estetik yerine ısınmaya verilmeli. Bilgisayarların fazla ısınmadan dolayı onarılamaz problemler ile karşılaşma olasılığı, seçilen kasanın soğutma işlevini ne kadar gerçekleştirdiğini önemli hale getiriyor. Kasa seçiminin bu kadar önemli olması dolayısı ile ısı ölçebilen, fanlara, video kartına ve diğer bileşenleri yeterli düzeyde karşılayacak, güç kaynağı sağlayacak bir kasa ihtiyacı doğuyor. 500 watt’lık güç kaynağı olan bir kasa, O y u na yeni başlayanların beklentilerini karşılayacaktır. Şeffaf kasalar, O y u n performansında herhangi bir değişiklik getirmezken yüksek fiyatları ile bu işe ayırdığınız bütçeden hakkı olmayan bir payı alıp götürür.

9. İşlemci soğutucusu: İşlemciler, üzerlerinde ısıyı azaltan fanlar ile gelir ve bu fanlar çoğu zaman yüksek performanslı çalışmayan işlemcileri soğutmak için yeterlidir. Fakat işlemciyi canını çıkaracak performansta kullanmak istediğinizde soğutucuya ihtiyaç duyarsınız. Burada, işlemcinin aşırı ısınmasının neden olacağı hasarı engelleme özelliği kadar sessiz çalışma da seçimin önemli bir kıstası olmalıdır. Bir Thermaltake Big Typhoon VX soğutucu bu ihtiyacı giderecektir.

10. Monitör: CRT monitörler geçen yıllarda LCD monitörlere oranla avantajlıydı. Fakat bu durum son yıllarda LCD monitörler lehine hızlı bir değişim gösteriyor. LCD monitörler daha az yer kaplama, artan tepki süreleri, yükseltilmiş kontrast oranları, daha fazla çözünürlük ve parlaklık özellikleri ile CRT monitörden beklenen görüntü kalitesine yaklaşıyor.

Bizim, bilgisayarımız ile birlikte çalışacak olan monitörden beklentilerimiz ise grafik kartını maksimum düzeyde destekleyebilmesi. Buna göre; 16,7 milyon renk desteği ve 8 milisaniyenin altında olan tepki süresi öncelikli aradığımız kriter oluyor. Ekranın geniş ekran olmasının da O y u n esnasındaki keyfi artıracağı gözden kaçırılmamalı.

Bu özelliklerin tümünü yanyana getirdiğimizde fiyatı nispeten yüksek olsa da 1680x1050 piksel çözünürlüğe, 700:1 kontrast oranına ve 5 milisaniye tepkime süresine sahip 22 inç ekranlı Samsung 225BW, 400 dolar+KDV fiyatıyla, edinilebilecek seçeneklerden birini oluşturuyor.

11. Hoparlör: Ses kartının 8 kanal ses desteğinin bulunması bu özelliği karşılayacak hoparlörlerin de donanımlar arasında bulunmasını adeta olmazsa olmaz hale getiriyor. Tam performans ile kullanıldığında komşuları da O y u na katacak kadar güçlü bir ses sistemi, bu kadar özenli bir çalışmanın vazgeçilmez tamamlayıcısı.

12. Kulaklıklı mikrofon: O y u n oynarken tüm parçaların birlikte çalışarak ortaya çıkardığı sesin hoparlörlerden çıkıp bizi sarmasını çoğumuz isteriz. Fakat gece yarılarına kadar uzayan O y u n seanslarında kulaklık kullanmak, şehir hayatında bir zorunluluk. Bir kulaklıklı mikrofon satın alırken, kulağa oturuşuna ve kulağı çevreleyerek sesin dışarı kaçmasını engellemesine dikkat etmenizde yarar var. Mikrofon, giderek yayılan online O y u n çılgınlığına kapıldığınızda, diğer O y u ncularla konuşmanızı sağlayarak yararlı bir iş yapar.

13. Klavye: Uzun saatler bO y u nca O y u n oynayanların rahat ve konforlu bir klavyeyi de listelerine eklemeleri gerekiyor. Ergonomik ve klasik ya da kablolu ve kablosuz olarak sınıflandırılan klavyeler, bu özelliklerin dışında birbirlerine göre büyük farklara sahip değil.

O y u n için tasarlanmış ergonomik klavyeler, yumuşak ve esnek tuşları; saatlerce O y u n oynandığında hissedilen rahatsızlığı düşük düzeyde tutmaları tercih sebebi olmalı. Kişiselleştirme seçenekleri ile kısayol tuşu yaratma olanakları, diğer önemli kıstasları oluşturuyor.

14. Fare: Bu donanım seçilirken göz önünde bulundurulması gereken iki önemli unsur var. Birincisi, ergonomi; ikinci ise hassasiyet. Bileğinizde kramp ya da uyuşmaya neden olacak bir farenin masanızda durmasının anlamı yok. Bununla birlikte saliselerin önemli olduğu kimi O y u nlarda ölümle yaşam arasında bulunan ince çizginin farenin hassasiyeti ile ilgili olduğu da unutulmamalı. Bir an gecikmiş bir ateş etme eylemi önünüze değil de ebediyen havaya bakmanıza neden olabilir. Genel olarak, hassasiyet, hız ve ayar özelliklerine bakarak bir seçim yapmakta yarar var
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://bilisimmedya.yetkin-forum.com

Oyun bilgisayarı nasıl olmalıdır?

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
.::Bilisim MeDYa::. :: Bilgisayar & İnternet :: Donanım -
Bedava forum | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar